Kharazmi Investment Group

ثروت آفرینی پایدار برای نسل ها

:: گفت‌وگو با کيانوش همتيان، معاون مالی و توسعه منابع شرکت سرمايه‌گذاری خوارزمی؛ موفق‌ترين دوره افزايش سرمايه وخارزم رقم خورد - 1400/05/31



پنج سال از آخرين افزايش سرمايه شرکت سرمايه
گذاري خوارزمي ميگذشت که با توجه به نياز شرکت به تأمين منابع مالي براي برخي از پروژهها در شرکتهاي سرمايهپذير، پروژه افزايش سرمايه جديد در چهار ماه پاياني سال 1399 شروع شد. مشارکت سهامداران در اين افزايش سرمايه حتي از پيشبينيهاي مديران ارشد شرکت هم جلو زد و مجموعه خوارزمي با موجي از خبرهاي خوب حاصل از مشارکت گسترده سهامداران خرد و عمده، سال جديد را شروع کرد.

اين مشارکت گسترده در افزايش سرمايه، بهخصوص در شرايط کنوني بازار سرمايه، حاکي از تدابير و اجراي برنامههاي متنوع در گروه سرمايهگذاري خوارزمي در چند سال اخير بوده است. براي تشريح و آگاهي بيشتر از نوع مديريت و برنامههاي اجراشده و در دست اجرا با کيانوش همتيان، معاون مالي و توسعه منابع شرکت سرمايهگذاري خوارزمي، به گفتوگو نشستهايم.

لطفاً کمي درباره روند افزايش سرمايه در شرکت‌‌ها توضيح دهيد و اينکه چنين فرايندي عموماً با چه هدفي، در چه شرايطي و از طريق چه روشهايي انجام ميشود؟

فرايند افزايش سرمايه در شرکت‌ها با تهيه طرح توجيهي افزايش سرمايه و تصويب آن در هيئت مديره و ارائه آن به بازرس قانوني در جهت صدور گزارش بازرس به استناد ماده 161 قانون تجارت آغاز مي‌شود. پس از دريافت گزارش بازرس قانوني روي گزارش توجيهي افزايش سرمايه، مي‌بايست بيانيه ثبت افزايش سرمايه تهيه شود و از سازمان بورس اوراق بهادار مجوز برگزاري مجمع عمومي فوق‌العاده اخذ گردد. سپس مجمع مزبور برگزار مي‌شود و صاحبان سهام در مجمع در خصوص افزايش سرمايه، اتخاذ تصميم مي‌کنند. قدم بعدي کسب مجوز اطلاعيه پذيره‌‌نويسي حق تقدم از سازمان بورس و گذراندن دوره پذيره‌نويسي است. پس از پايان دوره پذيره‌نويسي در صورتي که حق تقدم استفاده‌نشده توسط سهام‌داران وجود داشته باشد، مي‌بايست مجوز اعلاميه پذيره‌نويسي عمومي حق تقدم از سازمان بورس و هم‌چنين اداره ثبت شرکت‌ها اخذ شود. سپس حق تقدم استفاده‌نشده توسط کارگزاري منتخب عرضه و سرمايه‌گذاران بالقوه يا سهام‌داران عمده و درنهايت توسط متعهد پذيره‌نويسي خريداري گردد و مرحله آخر ثبت افزايش سرمايه در اداره ثبت شرکت‌هاست.

معمولاً افزايش سرمايه در شرايطي که شرکت نياز به تأمين منابع مالي از طريق سهام‌داران براي تأمين سرمايه ثابت و سرمايه در گردش، اجراي طرح‌ها و پروژه‌ها و تقويت بنيه مالي شرکت داشته باشد، از طريق آورده نقدي سهام‌داران انجام مي‌شود. در شرايطي که هدف اصلاح ساختار مالي باشد، افزايش سرمايه از محل مطالبات حال‌شده سهام‌داران و به جهت جلوگيري از خروج وجه نقد، انجام مي‌شود و در شرايطي که هدف اصلاح ساختار سرمايه باشد، افزايش سرمايه از محل سود انباشته يا ساير اندوخته‌ها (به‌جز اندوخته قانوني) با انتشار سهام جايزه، که تأثيري در ورود و خروج وجه نقد در شرکت ندارد، انجام مي‌شود. افزايش سرمايه هر شرکتي مي‌تواند ترکيبي از آورده نقدي، مطالبات حال‌شده سهام‌داران، سود انباشته و ساير اندوخته‌ها باشد.

مسئله افزايش سرمايه از چه زماني در شرکت و با چه هدفي مطرح شد؟

افزايش سرمايه شرکت با هدف اصلي همگن‌سازي و ايجاد توازن ميان ميزان سرمايه‌ شرکت با پرتفوي و خالص ارزش دارايي‌هاي شرکت، در برنامه دوسالانه شرکت پيش‌بيني شده بود. اما به دليل برخي از مشکلات در گروه از جمله تعيين تکليف امهال تسهيلات مالي شرکت برق و انرژي سپهر و هم‌چنين مشکلات مالياتي شرکت مزبور با سازمان امور مالياتي، مديريت تسهيلات مالي و هزينه مالي در گروه، تسويه بدهي‌هاي معوق شرکت‌هاي گروه به بانک‌ها، مديريت وثائق گروه (سهام شرکت‌هاي سرمايه‌پذير) نزد بانک‌ها و آزادسازي مازاد آن‌ها، زيان‌دهي برخي از شرکت‌هاي گروه و... اولويت به حل اين مشکلات داده شد و پس از رفع بخش عمده‌اي از مشکلات مزبور، پروژه افزايش سرمايه شرکت برنامه‌ريزي شد و کليد خورد.

البته در مجامع عمومي عادي سالانه دو سال اخير که بنده در خدمت سهام‌داران محترم بودم، همواره يکي از سؤالات آن‌ها از مديريت ارشد اين بود که چرا علي‌رغم گذشت بيش از چند سال از آخرين تغييرات سرمايه، شرکت افزايش سرمايه مشابه ساير شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري نمي‌دهد.

 هدف‌هاي شرکت به صورت جزئي‌تر شامل نياز به تأمين مالي برخي از پروژه‌ها در شرکت‌هاي سرمايه‌پذير بوده که بتوانيم آن شرکت‌ها را به مرحله توليد انبوه، سودآوري و افزايش حجم فعاليت برسانيم. هدف ديگر، انتقال سرمايه‌گذاري‌هاي انجام‌شده در شرکت‌هاي سرمايه‌پذير به سرمايه است؛ به‌طوري‌که در پنج سال گذشته، در شرکت‌هاي سرمايه‌پذير زيادي سرمايه‌گذاري کرده بوديم، اما به دليل اين‌که از سال 94 که آخرين افزايش سرمايه شرکت صورت پذيرفته بود، تا سال 99، افزايش سرمايه نداشتيم، اين سرمايه‌گذاري‌ها به حساب سرمايه شرکت منتقل نشده بود و هم‌چنين سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي سودآور بازار سرمايه و بازارگرداني شرکت‌هاي سرمايه‌پذير، در راستاي قانون صيانت از حقوق سهام‌داران بوده است.

منابع تأمين افزايش سرمايه، عمدتاً از محل اندوخته‌هاي سرمايه‌اي شرکت بوده که با توجه به شرايط دو سال اخير بازار سرمايه، ايجاد شده بود و بخشي از آن نيز از محل مطالبات حال‌شده سهام‌داران و بخشي نيز از محل آورده‌هاي نقدي، پيشنهاد و مصوب شده است.

پروژه افزايش سرمايه، تقريباً از آذر سال گذشته با کمک مشاور عرضه و گروه خدمات بازار سرمايه الگوريتم (شرکت فرعي) با تهيه گزارش توجيهي افزايش سرمايه، شروع شد و در نيمه دوم دي‌ماه همان سال به تصويب هيئت مديره رسيد و در روزهاي آخر ماه مزبور گزارش بازرس قانوني روي گزارش فوق‌الذکر اخذ گرديد. زماني که براي هيئت مديره طرح توجيهي افزايش سرمايه آماده مي‌کرديم، حجم دارايي‌هايي شرکت حدود 25.000 ميليارد تومان و سرمايه‌ 1،250 ميليارد تومان بود که همان‌گونه که قبلاً عرض کردم، با يکديگر تناسب نداشت.

در نيمه دوم اسفندماه سال 1399 مجوز برگزاري مجمع فوق‌العاده را از سازمان بورس اوراق بهادار گرفتيم و بلافاصله مجمع عمومي فوق‌العاده‌ شرکت براي افزايش سرمايه در تاريخ 25 اسفند سال 99 برگزار شد. در مجمع مزبور، افزايش سرمايه در چند مرحله توسط سهام‌داران محترم مصوب گرديد. بدين صورت که در مرحله اول افزايش سرمايه از مبلغ 1.250 ميليارد تومان به 1.870 ميليارد تومان از محل اندوخته سرمايه‌اي، مطالبات حال‌شده و آورده نقدي، صورت پذيرد و هم‌چنين به هيئت مديره اختيار داد با کسب مجوز از بورس بتواند در چندين مرحله، سرمايه شرکت را تا پنج‌هزارميليارد تومان افزايش دهد.

تاريخ شروع و پايان روند افزايش سرمايه براي سهامداران چه زماني بود؟

در تاريخ 28 اسفندماه 1399 مهلت 60 روزه پذيره‌نويسي افزايش سرمايه براي سهام‌داران محترم شروع شد که تاريخ اتمام آن نيز 26 ارديبهشت 1400 پيش‌بيني شده بود. لکن با توجه به اين‌که تعدادي از سهام‌داران حقيقي، براي تأمين وجوه مشارکت در افزايش سرمايه، مهلت خواسته بودند، هيئت‌ مديره شرکت تصميم گرفت اين مهلت را افزايش دهد، که در اين خصوص با بورس مکاتبه و مجوز اخذ و مهلت پذيره‌نويسي تا تاريخ 12 خرداد سال جاري تمديد شد. سهام‌داران بالقوه و بالفعل شرکت معاملات خود را روي حق تقدم افزايش سرمايه به انجام رساندند.

امور مرتبط با افزايش سرمايه چه مراحلي را طي کرده و در حال حاضر به چه شکل پيش ميرود؟

در سال گذشته، گزارش توجيهي افزايش سرمايه تهيه و مصوب گرديد و اظهار نظر بازرس قانوني روي گزارش مزبور دريافت شد. متعاقباً مجوز برگزاري مجمع عمومي فوق‌العاده از سازمان بورس اوراق بهادار اخذ شد و خداراشکر توانستيم قبل از پايان سال1399 مجمع فوق‌العاده مزبور را برگزار کنيم و دوره پذيره‌نويسي حق تقدم را نيز شروع کنيم.

در دوره پذيره‌نويسي که عمدتاً در سال 1400 طي شد، سهام‌داران محترم مي‌بايست تصميم مي‌گرفتند که در افزايش سرمايه مشارکت کنند يا خير. در صورت تمايل به مشارکت لازم بود مبلغ اسمي هر سهم را به حساب شرکت واريز کنند. درمجموع با توجه به ميزان آورده نقدي و مطالبات در اين مرحله 150 ميليارد تومان بود تعداد 1.5 ميليارد حق تقدم براي سهام‌داران محترم صادر گرديد.

اکنون با توجه به اتمام دوره پذيره‌نويسي، در حال جمع‌آوري اطلاعات به جهت ارائه گزارش حق‌ تقدم‌هاي استفاده‌نشده به سازمان بورس و اوراق بهادار هستيم. هم‌چنين پي‌گير اخذ مجوز اعلاميه عرضه عمومي از سازمان بورس و اداره ثبت شرکت‌ها نيز هستيم، که اين پروسه را با ثبت افزايش سرمايه در اداره ثبت شرکت‌ها به اتمام برسانيم.

ميزان افزايش سرمايه شرکت سرمايهگذاري خوارزمي چقدر است؟

ميزان افزايش سرمايه در اين دوره، 620 ميليارد تومان است که مبلغ 470 ميليارد تومان آن از محل اندوخته سرمايه‌اي تحت عنوان سهام جايزه است که به همه سهام‌داران محترم شرکت تعلق مي‌گيرد و مبلغ 150 ميليارد تومان ديگر آن از محل آورده نقدي و مطالبات حال‌شده سهام‌داران است که همان‌طور که قبلاً عرض کردم، تصميم‌گيري در اين خصوص توسط خود سهام‌داران محترم به يکي از طرق زير صورت مي‌پذيرد.

مشارکت کامل: يعني واريز بخش نقدي به حساب افزايش سرمايه شرکت توسط سهام‌دار و اعلام موافقت با انتقال مطالبات خود به حساب سرمايه شرکت.

عدم مشارکت: سهام‌دار تمامي حق تقدم تعلق‌گرفته به خودش را در بازار سرمايه عرضه مي‌کند و حق تقدم به شخص ديگري (سرمايه‌گذار بالقوه) منتقل مي‌شود، يا برگه حق تقدم را براي شرکت ارسال نمي‌کند و هيچ اقدامي انجام نمي‌دهد، که در اين صورت شرکت در دوره پذيره‌نويسي عمومي (حراج) آن حق تقدم استفاده‌نشده را مي‌فروشد و وجه آن را پس از کسر هزينه‌هاي مربوطه به حساب سهام‌دار مزبور واريز مي‌کند.

 مشارکت به ميزان مطالبات: سهام‌دار موافقت خود را با انتقال مطالبات به حساب سرمايه اعلام مي‌کند، ولي از حق تقدم بخش نقدي خود استفاده نمي‌کند که مي‌بايست اقدامات لازم مطابق توضيح بند عدم مشارکت توسط ايشان يا شرکت صورت پذيرد.

اين دوره از افزايش سرمايه گروه سرمايهگذاري خوارزمي را نسبت به دورههاي قبل چگونه ارزيابي ميکنيد؟

به نظر من اين دوره از افزايش سرمايه گروه سرمايه‌گذاري خوارزمي،‌ موفق‌ترين دوره افزايش سرمايه بوده، به اين دليل که ما بالغ‌ بر 84 درصد مشارکت در افزايش سرمايه داشتيم. سهام‌داران شرکت خوارزمي حدود 44 درصد حقيقي‌اند و 56 درصد هم حقوقي‌اند. از اين 56 درصد حقوقي، 98 درصدشان در افزايش سرمايه شرکت کرده‌اند و از 44 درصد حقيقي نيز بالغ بر 67 درصد مشارکت داشته‌اند.

بررسي روند مشارکت در سه دوره افزايش سرمايه‌هاي گذشته شرکت، نشان مي‌دهد که درصد مشارکت سهام‌داران به‌مراتب از افزايش سرمايه‌هاي قبلي بيشتر بوده است.

پيش از به سرانجام رساندن بحث افزايش سرمايه، با توجه به شرايط بازار سرمايه، چه پيشبيني از ميزان موفقيت درافزايش سرمايه داشتيد؟

يکي از مواردي که قبل از دوره پذيره‌نويسي افزايش سرمايه دغدغه هيئت مديره و مديران شرکت بود، اين بود که شرايط حاکم بر بازار سرمايه طوري نبود که ما از قبل موفقيت افزايش سرمايه را تضمين کنيم. گويي اغلب سهام‌داران خرد در بازار به نحوي با بازار سرمايه قهر کرده بودند و در افزايش سرمايه‌ها مشارکت نمي‌کردند. اشخاص حقوقي هم در افزايش سرمايه‌ها، مشارکت کم‌رنگي داشتند و از آن‌ها استقبال نمي‌کردند. اين موارد، مقداري کار ما را سخت مي‌کرد. زماني که افزايش سرمايه در شرايط مساعد بازار باشد، اکثر سهام‌داران خرد و عمده در افزايش سرمايه مشارکت مي‌کنند و ثروتشان افزايش پيدا مي‌کند، اما در زماني که بازار روند نزولي دارد، ميزان مشارکت پايين‌تر مي‌آيد.

شايد اگر شرايط بازار سرمايه مشابه سال‌هاي قبل بود، اين درصد مشارکت 84.7 درصدي افزايش پيدا مي‌کرد. ما در بدترين شرايط بازار سرمايه، بيشترين مشارکت را در افزايش سرمايه داشتيم. موردي که خوارزمي را از باقي شرکت‌ها متمايز مي‌کند، اين است که ما در زمان برگزاري مجمع بيش از 235 هزار سهام‌دار حقيقي با مالکيت حدوداً 44 درصد سرمايه را داشتيم.

در گزارش‌هاي داخلي به مديريت ارشد و هيئت مديره پيش‌بيني ما با توجه به سوابق افزايش سرمايه‌هاي قبلي شرکت، مشارکت بين 68 تا 70 درصد بود. به همين دليل عرض مي‌کنم اين افزايش سرمايه موفق‌ترين افزايش سرمايه در عمر شرکت سرمايه‌گذاري خوارزمي بوده است.

براي تسهيل مشارکت سهامداران در افزايش سرمايه چه تمهيداتي انديشيده شد؟

بحثي که از روز اول مطرح بود، اين بود که براي پذيره‌نويسي حق تقدم از روش‌هاي نوين استفاده کنيم. هم‌چنين به دليل مصادف شدن دوره مزبور با شرايط پاندمي کرونا در کشور، قرار شد تسهيلاتي ايجاد کنيم که در راستاي رعايت پروتکل‌ها و حضور حداقلي سهام‌داران در بانک و شرکت باشد.

اقدامي که در اين راستا انجام گرفت، اين بود که با زحمات مديريت محترم فناوري اطلاعات، توانستيم درگاه پرداخت اينترنتي از بانک صادرات بگيريم و از شرکت رايورز که نرم‌افزار امور سهام از ايشان خريداري شده است، خواستيم اين امکان را ايجاد کند که سهام‌داران بتوانند از طريق پرتال، برگه حق تقدمشان را ببينند، موافقت خود با انتقال مطالباتشان را به سرمايه اعلام کنند و مبلغ قابل واريز در برگه حق تقدم خود را که بايد پرداخت مي‌کردند، در خانه‌هايشان پرداخت کنند.

کمکي که اين اقدامات به ما مي‌کرد، اين بود که توانستيم اطلاعات سهام‌داران مان را در سيستم‌ تکميل کنيم. چون وقتي سهام‌داران از طريق پرتال اين اقدامات را انجام مي‌دادند، مجبور بودند شماره تلفن همراهشان را هم در سيستم درج کنند، مشخصات هويتي‌شان را بررسي کنند و در صورت نياز تکميل و اصلاح کنند.

 راه ديگري هم که براي مشارکت بيشتر سهام‌داران پيش‌بيني شده بود، استفاده از شعب گسترده بانک صادرات به دليل دسترسي راحت‌تر سهام‌داران به بانک بود، زيرا بانک صادرات بيشترين شعبه را در اقصي نقاط کشور دارد.

 براي افرادي هم که آدرسشان را داشتيم، حق تقدم را با پست برايشان ارسال کرديم. اما در مجموع هر کسي که در کل کشور سهام‌دار خوارزمي بود، مي‌توانست به پرتال شرکت مراجعه کند و اطلاعات سهام‌داري خودش را مانند حق تقدمي که به او تعلق گرفته، تعداد سهم جايزه‌‌اي که به او تعلق گرفته و مبلغي را که بايد واريز کند، ببيند، پرينت بگيرد و هم‌زمان واريز کند. راه ديگر هم اين بود که به نزديک‌ترين شعبه بانک صادرات مراجعه کند و اين کار را انجام دهد.

يکي از مشکلاتي که بيشتر شرکت‌ها هنگام افزايش سرمايه با آن درگير هستند، اين است که برخي از واريزي‌هايي که به حسابي که براي افزايش سرمايه تخصيص داده شده، انجام مي‌شود، به دليل عدم تکميل درست فيش‌هاي پرداخت، پيدا کردن وجوه واريزي و اختصاص آن به سهام‌داران، کار بسيار سخت و زمان‌بري مي‌شود.

با اقدامات خوبي که همکاران واحدهاي فناوري اطلاعات و مالي انجام دادند، ما براي هر سهام‌دار يک شناسه قبض و شناسه پرداخت ايجاد کرديم. اين ضابطه را در حسابمان گذاشتيم که کسي بدون اين دو آيتم نتواند براي افزايش سرمايه به حساب شرکت پول واريز کند. يعني هر زماني، هر کسي مبلغي به اين حساب واريز مي‌کرد، بلافاصله ما متوجه مي‌شديم که اين شخص کدام‌يک از سهام‌داران ماست.

اين مورد کار جديد و سختي بوده که خود بانک هم با اين سيستم آشنايي چنداني نداشته، اما بااين‌حال، باز هم سهام‌داران مي‌توانستند از طريق پرتال يا با مراجعه به يکي از شعب بانک صادرات ايران، اين دو شناسه را دريافت کنند.

اين هماهنگي نيز با بانک انجام شده بود که در دوره پذيره‌نويسي، سهام‌داران جديدي هم که به سهام‌داران قبلي شرکت اضافه مي‌‌شدند، مي‌توانستند با مراجعه به شعب بانک صادرات ايران، شناسه قبض و شناسه پرداخت را دريافت کنند.

براي پاسخگويي به سؤالات و تسريع در روند پشتيباني سهامداران چه اقداماتي صورت گرفت؟

در اين‌باره سعي کرديم هر طور که مي‌توانيم، براي سهام‌دارانمان راحتي به وجود بياوريم که بتوانند در افزايش سرمايه شرکت کنند. ما بيش از 235 هزار سهام‌دار داشتيم که بخش عمده‌ آن سهام‌داراني بودند که در موج اخير اقبال به بازار سرمايه، سهام‌دار خوارزمي شده بودند و مقداري کم‌تجربه‌تر از بقيه بودند. ما علاوه بر راه‌حل‌هايي که در نظر گرفتيم، مثل پرتال سهام‌داران و بانک صادرات، براي دريافت برگه‌هاي حق تقدم دو خط واتس‌اپ در نظر گرفتيم و دو خط جداگانه ديگر براي پاسخ‌دهي به سؤالات سهام‌داران و راهنمايي‌شان که چگونه بتوانند در افزايش سرمايه شرکت کنند، راه انداختيم.

همکاران امور سهام، روزانه پاسخ‌گوي بيش از هزار و500 تلفن بودند و روزانه بيش از 200 تا 250 برگه حق تقدم به صورت حضوري يا پستي نيز تحويل امور سهام مي‌شد، که همه اين‌ها بايد دسته‌بندي مي‌شد و به صورت الکترونيکي درمي‌آمد. همکاراني که پيام هاي واتس‌اپي را پاسخ مي‌دادند، در اين بازه زماني بيش از 50 هزار پيام را پاسخ دادند، که لازمه آن، ايجاد يک تيم منسجم و باانگيزه بود.

تيم واتس‌اپ، 24 ساعته در شيفت‌هاي مختلف، مشغول فعاليت بود. خداراشکر توانستيم در بازه قانوني يک هفته‌اي پاياني برگه‌هاي حق تقدم را دريافت کنيم، پاسخ تمامي سهام‌دارانمان را بدهيم و هيچ پيام ناخوانده‌اي روي هيچ‌کدام از شماره‌هاي واتس‌اپ باقي نگذاريم.

راه‌حل ديگري که در نظر گرفته‌ بوديم، اي‌ميل بود. از طريق اي‌ميل در بازه زماني‌مان بيش از دوهزار اي‌ميل دريافت کرديم که تمام اي‌ميل‌ها هم پاسخ‌ داده شد و اطلاعات ارسالي سهام‌داران ذخيره شد تا بتوانيم از آن‌ها براي ارائه به مراجعي که درخواست مي‌کنند برگه‌هاي حق تقدم تأييدي را داشته باشند، استفاده کنيم.

موضوعي که قابل تأکيد است، اين است که اگر تمامي اين موارد برنامه‌ريزي‌ نشده بود و اين نظم و ترتيب وجود نداشت، با اين تعداد سهام‌دار در اين زمان کوتاه نمي‌شد پرونده حق تقدم‌هاي استفاده‌نشده و ميزان مشارکتي را که سهام‌داران داشتند، به سرانجام برسانيم.

يکي از قابليت‌هايي که واحد فناوري اطلاعات ما ايجاد کرده بود، اين بود که ما در هر روز از دوره پذيره‌نويسي، مي‌توانستيم متوجه شويم که الان در چه وضعيتي هستيم، چه ميزان مشارکت کردند، چه اشخاص حقيقي و حقوقي، چه ميزان پول بايد واريز مي‌کردند و مطالباتشان براي مشارکت افزايش سرمايه کفاف مي‌داد يا نه. همه اين موارد ناشي از برنامه‌ريزي و دقت‌ نظري بود که همکاران ما در واحد امور سهام، واحد فناوري اطلاعات، حسابداري و باقي واحدهاي درگير اين موضوع داشتند.

در اين مدت مديريت محترم روابط عمومي شرکت ، زحمت کشيدند و سعي کردند اطلاع‌رساني‌هاي به‌موقعي به سهام‌داران داشته باشند. براي سؤالات متداول سهام‌داران پاسخ‌ کامل و جامعي تهيه و در سايت بارگذاري کرديم تا سهام‌داران بخوانند و به پروسه افزايش سرمايه خوارزمي و اطلاعاتي که مورد نيازشان است، دسترسي داشته باشند. آموزش‌هاي مختلفي هم آماده شده بود که باز هم از طريق روابط ‌عمومي، سايت و حتي راه‌هاي ديگر در اختيار سهام‌داران قرار گرفت که بتوانند از امکاناتي که در اختيارشان قرار گرفته، استفاده کنند.

ميزان وجه پرداختي بابت هر حق تقدم سهام چقدر است؟

بر اساس قانون، هر سهام‌دار براي تبديل حق تقدمش به سهم بايد مبلغ اسمي سهم را که 100 تومان است، به حسابي که براي افزايش سرمايه اختصاص داده شده، واريز کند.

مرحله اول افزايش سرمايه شرکت خوارزمي، 6/49 درصد بود که از اين ميزان، 6/37 درصدش سهم جايزه بود که سهام‌داران کار خاصي نبايد انجام مي‌دادند، يعني از محل اندوخته سرمايه‌اي 6/37 درصد به تعداد سهامشان اضافه مي‌شد. در اين افزايش سرمايه، محل تأمين 12 درصد از اين 6/49 درصد، از محل آورده نقدي و مطالبات حال‌شده سهام‌داران بود. به عبارت ساده‌تر، هر سهام‌دار که داراي 1000 سهم بود، تعداد 376 حق تقدم جايزه و تعداد 120 حق تقدم سهام به ايشان تعلق گرفته است و مي‌بايست مبلغ 12.000 تومان نقداً يا از محل مطالبات خود به شرکت بپردازد. يعني به ازاي هر حق تقدم سهم، 100 تومان و به ازاي تعداد سهم در تاريخ مجمع فوق‌العاده، مبلغ 12 تومان ( 12 = 1000 سهم ÷ 12.000 تومان) بايد پرداخت کند.

 بخش عمده‌اي از سهام‌داران شرکت در تاريخ برگزاري مجمع عمومي عادي سالانه در مهرسال1399، کماکان در زمان برگزاري مجمع فوق‌العاده يعني اسفندماه همان سال، سهام‌دار بودند و اگر تصميم داشتند در افزايش سرمايه مشارکت کامل داشته باشند، به اين دليل که به ازاي هر سهم از بابت تقسيم سود مجمع عمومي عادي سالانه براي دوره مالي منتهي به 31 خرداد 1399 مبلغ پنج تومان طلب داشتند، مي‌توانستند اين پنج تومان را به سرمايه‌شان منتقل کنند و مبلغ کمتري بابت مشارکت کامل در افزايش سرمايه پرداخت کنند.

 بخشي از سهام‌داراني که در تاريخ مجمع عمومي عادي سالانه سهام‌دار نبودند، لکن در تاريخ مجمع عمومي فوق‌العاده سهام‌دار شدند، يا در دوره پذيره‌نويسي اقدام به خريد حق تقدم کردند، مي‌بايست به ازاي هر حق تقدم سهم، 100 تومان و به ازاي تعداد سهم در تاريخ مجمع فوق‌العاده مبلغ 12 تومان پرداخت کنند.

سهام‌داراني که در تاريخ مجامع عمومي عادي سالانه و فوق‌العاده در سال 1399 سهام‌دار شرکت نبودند، ولي در دوره پذيره‌نويسي اقدام به خريد حق تقدم کردند، مي‌بايست به ازاي هر حق تقدمي که خريد کردند، مبلغ 100 تومان به حساب شرکت واريز مي‌کردند.

براي خريد حق تقدم اضافي چه شرايطي در نظر گرفته شده است؟

سهام‌دارن فعلي يا سهام‌داران بالقوه که اقدام به خريد حق تقدم از بازار سرمايه مي‌کنند، مي‌بايست در مهلت پذيره‌نويسي ارزش اسمي حق تقدم را به حساب شرکت واريز کنند، در غير اين صورت حق تقدم به آنان تعلق نخواهد گرفت.

پيشبيني ميکنيد که افزايش سرمايه خوارزمي چه تأثيري بر ادامه فعاليتهاي شرکت خواهد داشت؟

اين افزايش سرمايه به ما کمک خواهد کرد که تمرکز بيشتري روي شرکت‌هاي فرعي که ظرفيت سودآوري بالا دارند، داشته باشيم و بتوانيم در حل مشکلات نقدينگي آن‌ها، از ظرفيت‌هايشان استفاده کنيم و شاهد سودآوري بيشترشان در سنوات آتي باشيم. سرعت به سرانجام رساندن پروژه‌هاي شرکت‌هاي زيرمجموعه‌‌ را بيشتر کنيم، يا ساختار مالي شرکت‌‌هاي فرعي‌ را اصلاح کنيم و از تمام ظرفيت شرکت‌هاي فرعي استفاده کنيم.

 درواقع اين افزايش سرمايه به نوعي تسهيل‌کننده و تقويت‌کننده روند رو به رشد گروه خوارزمي در سال‌هاي آتي خواهد بود.

افزايش سرمايه خوارزمي چه تأثيري بر قيمت سهام خواهد داشت؟

زماني که شرکت افزايش سرمايه از محل سود انباشته يا ساير اندوخته‌ها مي‌دهد، ثروت سهام‌داران افزايش نمي‌يابد. تعداد سهم بالاتر مي‌رود، اما ارزش سهم کاهش پيدا مي‌کند و ثروت‌ يکسان مي‌ماند. مگر اين‌که اين افزايش سرمايه همراه با ورود جريان‌هاي نقدي به شرکت باشد. يعني درواقع باز هم ثروت سهام‌داران تغييري نمي‌کند، چون هماني که قبلاً بوده، الان هم هست. مجبور شده‌اند يکي از دارايي‌هايشان را بفروشند و پولش را به حساب شرکت بريزند، يعني دارايي‌شان را از حالت ديگري مثل وجه نقد به سرمايه‌گذاري تبديل کرده‌اند.

يکي از سؤالاتي هم که هميشه پرسيده مي‌شود، اين است که چرا قيمت سهم پس از افزايش سرمايه کاهش پيدا مي‌کند؟ يعني اگر يک سهم داشتم و قيمت آن 800 تومان بوده، الان وقتي يک و نيم سهم دارم، ديگر قيمت سهام من 800 تومان نخواهد بود. قيمت پايه با نظارت ناظر بازار بر اساس يک‌سري فرمول‌هايي تعيين مي‌شود و پس از آن قيمت از طريق عرضه و تقاضا براي آن سهم در بازار سرمايه تعيين مي‌شود.

 اما ارزش سهم شرکت سرمايه‌گذاري خوارزمي، با توجه به NAV که دارد، هم در سرمايه‌گذاري‌هاي بورسي و هم غيربورسي، در شرايط نرمال بازار سرمايه بايستي به‌مراتب بيشتر از قيمت فعلي سهم باشد.

معاونت مالي و توسعه منابع شرکت سرمايهگذاري خوارزمي علاوه بر بحث افزايش سرمايه، چه برنامههاي ديگري را در ماههاي آتي پيگيري خواهد کرد؟

برنامه معاونت مالي و توسعه منابع به‌جز پي‌گيري امور مرتبط به افزايش سرمايه، تهيه مقدمات لازم براي برگزاري مجمع عادي سالانه سال مالي منتهي به 31 خرداد سال 1400 است.

برنامه ديگر اين معاونت، ارتقاي حد اعتباري اخذشده از بانک‌هاست که در شرايط تورمي بتوانيم در هنگام لزوم از تسهيلات مالي بيشتر استفاده کنيم. خوش‌بختانه اخيراً در راستاي تقويت بازار سرمايه، محدوديتي که در گذشته، براي شرکت‌هاي سرمايه‌گذاري براي گرفتن تسهيلات مالي از بانک‌ها بود، برداشته شد. ما به دنبال گرفتن مصوب حد اعتباري جديد از بانک‌هاي ديگر هستيم که در صورت اعلام نياز معاونت‌هاي سرمايه‌گذاري و توسعه‌ و امور شرکت‌ها و مجامع شرکت بتوانيم منابع مالي را براي سرمايه‌گذاري در بخش‌هاي مختلف‌ در اختيار آنان قرار دهيم.

گروه سرمايه‌گذاري خوارزمي در حال رشد است و روزهاي بهتري را در آينده تجربه خواهد کرد. با توجه به برنامه‌ريزي‌هايي که انجام شده و سرمايه‌گذاري‌هايي که در حال انجام است، اميدوارم که بتوانيم در سال مالي بعد که 31 خرداد 1401 است، مرحله بعدي افزايش سرمايه را هم به مرحله عمل برسانيم و گروه سرمايه‌گذاري خوارزمي با توان بيشتري روي پروژه‌هايي که سودآور هستند، سرمايه‌گذاري کند.

کمي هم درباره مراحل بعدي افزايش سرمايه و تعيين تکليف مطالبات باقي سهامداران توضيح دهيد.

اميدوارم بتوانيم در مراحل بعدي افزايش سرمايه مجوز اعلاميه پذيره‌نويسي عمومي را هرچه سريع‌تر از سازمان بورس و اداره ثبت شرکت‌ها بگيريم و دوره پذيره‌نويسي عمومي را برگزار کنيم و بتوانيم قبل از برگزاري مجمع عادي سالانه افزايش سرمايه را به ثبت برسانيم، تا در مجمع عادي سالانه شرکت در سال جاري سهام‌داراني که با شرکت خوارزمي در مجمع فوق‌العاده همراهي کرده و در افزايش سرمايه نيز مشارکت داشتند، بتوانند سود تقسيمي در مجمع عادي را نسبت به تعداد سهام جايزه و همين‌طور حق تقدم را دريافت کنند.

بعد از پايان دوره پذيره‌نويسي‌، بلافاصله ميزان مطالبات سهام‌داران شرکت را تعيين و تکليف خواهيم کرد. طبق موعد قانوني در روز 29 خردادماه سود سهام‌داراني که در افزايش سرمايه مشارکت نکردند و سهام‌داراني را که علاوه بر مشارکت کماکان طلب دارند، به طور کامل پرداخت شد.

پيشبيني خود شما از ميزان مشارکت چطور بوده و در مجموع، شرايط بازار و سهامداران تا چه حد روي ميزان مشارکت تأثير داشته است؟

ميزان مشارکت در اين افزايش سرمايه، علي‌رغم روند کاهشي شاخص، به نظرم فوق‌العاده بوده و اين موفقيت بزرگي براي شرکت سرمايه‌گذاري خوارزمي است که سهام‌دارانش به مديرانش اعتماد مي‌کنند و در افزايش سرمايه مشارکت مي‌کنند و مي‌دانند که مديران شرکت، امانت‌دارشان هستند و از دارايي‌هايشان به نحو احسن حمايت مي‌کنند و روزبه‌روز سعي مي‌کنند اين دارايي‌ها را توسعه و ثروت سهام‌داران را افزايش دهند.

 در صورتي که شرايط بازار سرمايه در حالت نرمال بود و روزبه‌روز شاخص کم نمي‌شد، قطعاً مشارکت در افزايش سرمايه بيشتر مي‌گرديد.

در خصوص فرايند ثبت سهام جديد براي سهامداران هم توضيح دهيد و اينکه فرايند ثبت افزايش سرمايه براي سهامداران چه زماني برايشان قابل دسترس خواهد بود و اين ثبت سهام تا چه زماني براي سهامداران منظور خواهد شد؟

در حال حاضر تعداد 229 ميليون حق تقدم استفاده‌نشده داريم که بايد اقدامات لازم براي عرضه عمومي‌ و حراجش را برگزار کنيم. بعد از اين‌که اين حق تقدم‌ها را فروختيم، پروسه ثبت افزايش سرمايه در اداره ثبت شرکت‌ها و سپرده کردن اين سهام‌ها در شرکت سپرده‌گذاري و ادغامشان با سهام قبلي اگر داشته باشند، بايد انجام شود. اين حق تقدم‌ها به سهم تبديل مي‌شود و قابل خريد و فروش خواهند بود و به ازاي هر سهم هم سودشان را خواهند گرفت.

اگر از لحاظ زماني طبق روال پيش برود، چه زماني به مرحله نهايي ميرسيم؟

پيش‌بيني ما اين است که قبل از برگزاري مجمع سال مالي منتهي به 31 خرداد 1400 اين افزايش سرمايه در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت برسد. البته به شرايط پاندمي بيماري کرونا نيز بستگي دارد. در مجموع يک‌سري از کارهايي که بايد انجام دهيم، تحت کنترل ما نيست و سازمان‌هاي ديگر بايد انجام دهند، مثل اداره ثبت شرکت‌ها يا بورس. ولي با پيش‌بيني‌ها و برنامه‌ريزي‌هايي که کرديم، اميدوارم بتوانيم اين افزايش سرمايه را تا آخر شهريورماه به سرانجام برسانيم.

در آخر از اعتمادي که سهام‌داران به شرکت کردند، تشکر مي‌کنم و اميدوارم بتوانيم پاسخ اين لطف و اعتمادي را که به مديران داشتند، در عملکرد گروه خوارزمي خدمت سهام‌داران محترم ارائه کنيم.

هم‌چنين از مديرعامل محترم شرکت، جناب آقاي دکتر موسوي، به خاطر حمايت‌هاي بي‌دريغشان و راهنمايي‌هاي ارزشمندشان، و همه همکاران خودم در شرکت سرمايه‌گذاري خوارمي و گروه خدمات مالي بازار سرمايه الگوريتم خوارزمي و تمام کساني که در طول شش ماه گذشته انرژي گذاشتند و تلاش کردند، تشکر مي‌کنم. واقعاً در اين شش ماه، همکاران شرکت براي اين موضوع زحمت زيادي کشيدند؛ بيشتر از حدي که انتظار داشتيم.

هم‌چنين از اعتمادي که مديرعامل محترم و اعضاي محترم هيئت مديره شرکت به تيم اجرايي پروژه افزايش سرمايه دارند نيز قدرداني مي‌کنم.

در کل پروسه افزايش سرمايه، پروسه سختي است و شعار شرکت هم اين بود که به سهام‌داران پاسخ‌گويي مناسب داشته باشيم. همه اين‌ها باعث شد که فشار زيادي به همکاران بيايد، اما آن‌ها اين فشار را تحمل کردند و به‌خوبي کارشان را انجام دادند. از اين‌که در خدمتشان هستم، واقعاً افتخار مي‌کنم که اين‌قدر مسئوليت‌پذير و دلسوزانه در اين مدت همکاري کردند و بدون هيچ چشم‌داشتي به بهترين نحو کارها را انجام دادند. اگر موفقيتي هم تا اين مرحله به دست آمده، حاصل کار تمامي عزيزان بوده و اميدوارم بتوانيم در ادامه راهِ اين پروژه نيز موفق عمل کنيم.



منبع: نشریه وخارزم- تابستان 1400


تعداد بازدید : 1988
:: ثبت نظر ، پیشنهاد و انتقاد ...
:: فرم ارتباط ...
:: ثبت پرسش ...
:: فرم تماس با ما ...