Kharazmi Investment Group

ثروت آفرینی پایدار برای نسل ها

:: مهندس­ اسلامی خبرداد: افزایش سود عملیاتی شرکت توسعه برق و انرژی سپهر در سال 99 - 1399/05/27

شرکت توسعه برق و انرژی سپهر روزهای پرکار و حساسی را از سر میگذراند؛ از پیگیری فرآیند امهال تسهیلات خرید نیروگاه گرفته تا اصلاح نرخ فروش برق به دولت و برخی عوارض ناشی از تشدید تحریمها و نیز افزایش بیسابقه نرخ ارز و نهایتا تلاشهای این مجموعه برای تحقق برنامههایش. در ادامه گفتوگویی با مهندس علیرضا اسلامی، مدیرعامل شرکت توسعه برق و انرژی سپهر، داشتهایم و حال این روزهای این بازوی پرتوان گروه سرمایهگذاری خوارزمی را جویا شدهایم.


 کمی درباره وضعیت فعلی برق سپهر، پروژههای در دست انجام و دستاوردهای سال گذشته توضیح دهید.

شرکت توسعه برق و انرژی سپهر سال پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشت. طی چند سال گذشته یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های این شرکت و شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی چگونگی بازپرداخت اقساط تسهیلات خرید نیروگاه شهید منتظرقائم بوده است. متأسفانه وضعیت صنعت برق به‌ گونه‌ای است که نرخ خرید برق از نیروگاه‌ها از سال 93 ثابت مانده و حتی در برخی موارد با کاهش نیز همراه بود. اما وزارت نیرو از پرداخت همین مطالبات نیز ناتوان مانده بود که این مسئله باعث کاهش نقدینگی ورودی به شرکت و متعاقب آن عدم امکان بازپرداخت اقساط خرید نیروگاه شد. برای حل ‌و فصل این موضوع، مذاکرات فراوانی از سال 1394 با بانک صادرات ایران آغاز گردید که نهایتاً منجر به انعقاد یک توافق‌نامه سه‌جانبه میان این شرکت، شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی و بانک صادرات ایران به منظور امهال تسهیلات خرید نیروگاه در سال 1397 شد. با این‌حال هم‌چنان موانع و مشکلات متعددی باعث شد طرفین نتوانند تعهدات خود را ایفا کنند و در نتیجه از سال گذشته مذاکرات فشرده‌ای به منظور اصلاح توافق‌نامه فی‌مابین آغاز شد. به لطف خدا و با توجه به رشد ارزش سهام شرکت‌هایی که بر اساس توافق‌نامه امهال تسهیلات فروش اقساطی نیروگاه شهید منتظرقائم قرار بود به بانک صادرات ایران منتقل گردد، فرصتی جهت تسویه اقساط پرداخت‌نشده فراهم گردید. بنابراین پس از یک دوره چند ماهه مذاکرات فشرده توانستیم بخش زیادی از بدهی‌های معوق شرکت را با مساعدت مدیرعامل محترم، معاونان و مدیران شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی به بانک صادرات ایران پرداخت کنیم. علاوه بر تسویه بدهی‌های معوق از طریق تهاتر سهام شرکت‌های مورد توافق، مدت بازپرداخت تسهیلات افزایش و درنتیجه نرخ مؤثر تسهیلات کاهش یافت که این موضوع اثرات مالی با اهمیتی برای شرکت دارد و ساختار مالی شرکت را دچار تحول می‌کند، به ‌گونه‌ای که می‌تواند باعث سودآوری شرکت شود.

از طرف دیگر، علی‌رغم مقاومت چند ساله وزارت نیرو در برابر افزایش قیمت خرید برق از نیروگاه‌ها، خوشبختانه پس از پی‌گیری‌های مداوم، در اردیبهشت‌ماه سال جاری وزیر محترم نیرو با افزایش قیمت خرید برق از نیروگاه‌ها موافقت کرد. برآوردهای اولیه حاکی از این مسئله است که این افزایش قیمت می‌تواند 20 تا 30 درصد سود عملیاتی این شرکت را افزایش دهد که عدد قابل‌ توجهی است. به‌علاوه با توجه به عدم تمکین وزارت نیرو به قانون برنامه پنجم توسعه کشور از سال 1393 به بعد مبنی بر افزایش نرخ آمادگی، پی‌گیری‌های حقوقی به نتایج قابل ‌توجهی منجر شده است و اعمال ماده 13 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مورد موافقت دیوان قرار گرفته و امیدواریم افزایش نرخ آمادگی در صورت‌حساب فروش برق به شرکت مدیریت شبکه برق اعمال شود. در صورت تحقق این موضوع درآمد شناسایی‌شده در سال‌های قبل به شکل بااهمیتی افزایش خواهد یافت.

به‌رغم همه محدودیت ها، حداکثر تلاش این شرکت و شرکت مدیریت تولید برق منتظرقائم که وظیفه نگهداری، تعمیرات و بهره‌برداری از نیروگاه را بر عهده دارد، این بوده است که بتوانیم از تمام ظرفیت ها برای بهره‌برداری از حداکثری استفاده کنیم.

با توجه به قدمت نیروگاه، هر ساله طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده تعمیرات دوره‌ای و اساسی واحدهای نیروگاهی از سوی شرکت مدیریت تولید برق منتظرقائم انجام می‌شود و طی سال‌های گذشته تمام تلاش ما و همکارانمان این بوده است که مدت زمان تعمیرات کاهش یابد تا بتوانیم تولید را به حداکثر برسانیم. بااین‌حال، متأسفانه به دلیل انحصاری بودن برخی از تجهیزاتی که برای تعمیرات اساسی نیروگاه لازم است، در سال گذشته با چالش‌هایی با پیمانکار مواجه شدیم که موجب شد مدت زمان تعمیرات نسبت به گذشته افزایش یابد. همه این موارد باعث شد در حوزه تولید نتوانیم به رکورد سال‌های قبل دست پیدا کنیم و در تلاش هستیم در ادامه سال و سال آینده این عقب‌ماندگی از تولید را جبران کنیم.

در کنار دستاوردهایی که تشریح شد، برنامه‌هایی را تحت عنوان برنامه دو ساله با همکاری شرکت سرمایه‌گذاری تهیه کردیم و تلاش خواهیم کرد اقدامات و پروژه‌هایی را که بر اساس اهداف و برنامه‌های دو ساله تعریف کردیم، به سرانجام برسانیم. در حوزه مالی راه‌هایی را برای وصول و تهاتر مطالبات خود از وزارت نیرو پی‌گیری خواهیم کرد. در بحث مدیریت دارایی‌ها و هم‌چنین مدیریت هزینه‌ها خصوصاً تأمین قطعات مورد نیاز و هم‌چنین تعیین تکلیف اقلام راکد و ضایعات اقداماتی را آغاز کردیم. در تلاش هستیم که پروژه‌های تعمیراتی و بهینه‌سازی را حتی‌الامکان از طریق تجهیز کارگاه‌ها و خرید تجهیزات و ابزار مورد نیاز درون‌سپاری کنیم تا بتوانیم هزینه تعمیرات را کاهش دهیم. هم‌چنین اقداماتی برای سازمان‌دهی مجدد نیروگاه به منظور تسهیل فرایندها در دست بررسی است که امیدوارم به نتایج خوبی منجر خواهد شود. به علاوه، به منظور افزایش ظرفیت تولید، نصب دو دستگاه سیستم خنک‌کننده هوای ورودی به توربین گاز و هم‌چنین احداث دو نیروگاه خورشیدی در استان کرمان در حال مطالعه است. خوشبختانه قرارداد خرید تضمینی برق به مدت 20 سال از یک نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی از سوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در دست اقدام است. با توجه به این‌که روندهای جهانی حاکی از افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در تولید برق است، احداث این نیروگاه علاوه بر منافع مالی می‌تواند تجارب قابل‌ توجهی را نصیب شرکت کند و با این تجارب در سال‌های آینده شرکت دارای مزیت رقابتی در این صنعت خواهد بود. 

 چالشهای اقتصادی موجود، از تاثیرتشدید تحریمها بر صنعت برق و نوسانات نرخ ارز گرفته تا مسائل ناشی از بحران جهانی کرونا چه تأثیری بر روند فعالیت مجموعه شما داشته؟

در مورد کرونا که بحث داغ این روزهای جهان است، باید گفت که این موضوع خوشبختانه هیچ تأثیری بر فعالیت و تولید برق نداشته و میزان مصرف برق نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه در پیک تابستان سال جاری نسبت به سال قبل با افزایش همراه بوده و درنتیجه این شرکت از نظر فروش برق و درآمدزایی دچار مشکل نشده است. تلاش تمامی همکاران این شرکت و خصوصاً شرکت مدیریت تولید برق منتظرقائم این بوده است که با رعایت پروتکل‌های بهداشتی، از شیوع این ویروس در بین همکاران جلوگیری شود. شرکت مدیریت تولید برق منتظرقائم نیز با در اختیار داشتن تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز در جهت تولید مواد ضدعفونی‌کننده، مسئولیت اجتماعی خود را در این بحران به‌خوبی ایفا کرد که جای تلاش و تقدیر دارد.

در خصوص تحریم و افزایش نرخ ارز، سعی کردیم که برخی از نیازهای شرکت را قبل از افزایش نرخ ارز علی‌رغم محدودیت منابع مالی برطرف کنیم. اما در یکی دو سال گذشته و با مصرف قطعات خریداری‌شده، جایگزینی این قطعات با چالش‌هایی همراه است. خوشبختانه صنعت برق توانسته بسیاری از تجهیزات مورد نیاز نیروگاهی را بومی‌سازی کند. این تجهیزات با قیمت تمام‌شده کمتری در داخل تولید می‌شود و بخشی از مشکلات ناشی از افزایش نرخ ارز از طریق تولید این تجهیزات در داخل کشور رفع می‌گردد. با این‌حال، متأسفانه کیفیت برخی از این تجهیزات با نمونه مشابه خارجی برابری نمی‌کند، که این مسئله ریسک بهره‌برداری از واحدها را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر، افزایش نرخ ارز باعث افزایش هزینه‌ها و کاهش سود شرکت شده است. در هر صورت تحریم‌ها و افزایش نرخ ارز برای همه صنایع مشکلاتی را پدید آورده است و این شرکت نیز از این مشکلات مستثنا نیست، ولی در تلاشیم با برنامه‌ریزی و همکاری با شرکت‌های معتبر بین‌المللی و داخلی و هم‌چنین صرافی‌هایی که ارتباط مناسبی با گروه سرمایه‌گذاری خوارزمی دارند، نیاز خود را برطرف کنیم.

 از وضعیت تعامل با دولت و روند دریافت مطالبات معوق بابت فروش برق به شبکه سراسری انتقال نیرو بگویید.

همان‌طور که اشاره شد، مطالبات این شرکت شامل دو بخش است. بخش اول مطالباتی است که تحقق یافته و برای وصول آن راه‌های مختلفی را طی کرده‌ایم. به عنوان مثال، سال 1397 بخش زیادی از مطالبات را با استفاده از اسناد خزانه و طبق قانون بودجه با بدهی‌های خود به بانک صادرات ایران تهاتر کردیم. هم‌چنین ابتدای سال 1398 نیز مبالغ قابل‌ توجهی را از وزارت نیرو دریافت کردیم. اما با توجه به این‌که مطالبات شرکت عملاً با تأخیر چند ساله پرداخت شد، پی‌گیری‌های حقوقی را برای تعیین و دریافت خسارت تأخیر در پرداخت از دو سال پیش آغاز کردیم که خوش‌بختانه به نتایج قابل قبولی دست پیدا کرده‌ایم و امیدواریم این خسارات را نیز بتوانیم وصول کنیم. علاوه بر آن، راه‌کارهای دیگری را برای تهاتر این مطالبات با دارایی‌های ارزشمند در دست اقدام داریم. بخش دوم مطالبات، شامل مطالباتی است که تاکنون تحقق نیافته است که همان افزایش نرخ آمادگی از سال 1393 به بعد است. حکم دیوان عدالت اداری وزارت نیرو را مکلف به محاسبه این افزایش قیمت می‌کند که در صورت اعمال این افزایش نرخ، مطالبات شرکت افزایش خواهد یافت. علاوه بر دریافت نقدی مطالبات و استفاده از ظرفیت‌هایی که در قانون بودجه برای دریافت مطالبات در قالب اسناد خزانه نوع اول یا تهاتر مطالبات با بدهی‌های بانکی معمولاً پیش‌بینی می‌شود، همواره در جست‌وجوی راه‌هایی برای تبدیل این مطالبات به دارایی‌های ارزشمند بوده‌ایم و از طرق مختلف این روش را نیز پی‌گیری خواهیم کرد.

 افزایشهای اخیر نرخ برق چه تأثیری بر عملکرد شرکت داشته و این تصمیم را چطور ارزیابی میکنید؟

افزایش نرخ برق بسیار دیر رخ داد. درحالی‌که از سال 93 به بعد قیمت برق در بازار ثابت و در مواقعی با کاهش همراه شده بود، شاهد تورم شدید در سال‌های 97 و 98 بودیم که هزینه‌های شرکت را به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش داد. در صورتی که این افزایش نرخ رخ نمی‌داد، احتمال ورشکستی تولیدکنندگان برق افزایش می‌یافت و با توجه به این‌که افزایش قیمت تقریباً در همه کالاهای اساسی رخ داده بود، این افزایش نرخ غیرقابل‌ اجتناب بود. اما علاوه بر افزایش نرخ، ضرورت برآورد و تخصیص بودجه برای پرداخت بهای برق اهمیت دوچندانی دارد. متأسفانه همان مبلغی که در بودجه سال 98 کل کشور برای خرید برق از نیروگاه‌ها در نظر گرفته شده بود، با افزایش بسیار اندک در بودجه سال 99 کل کشور نیز گنجانده شد و این بدین معنی است‌ که وزارت نیرو منابع لازم را برای پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق در اختیار ندارد. در این صورت مطالبات تولیدکنندگان برق با تأخیر دو ساله پرداخت می‌شود و باید شاهد کاهش ارزش مطالبات باشیم که عملاً این فرایند، تصمیم وزارت نیرو  برای حفظ رقابت در صنعت برق را بی‌اثر می‌کند. بنابراین نیاز است تا تصمیم مکملی برای تأمین و پرداخت به موقع مطالبات تولیدکنندگان برق نیز اخذ شود.

 آیا در زمینه سرمایهگذاری برای انرژیهای نو برنامهای دارید؟ کشور ما با چه فرصتها و چالشهایی در این حوزه مواجه است؟

از سال 1395 و با کاهش هزینه سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های خورشیدی، شاهد سیل سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای احداث نیروگاه خورشیدی بودیم و طی سال‌های 94 تا 97 حدود 300 مگاوات نیروگاه خورشیدی به ظرفیت نیروگاهی کشور اضافه شد. در این میان، شرکت توسعه برق و انرژی سپهر نیز اقدام به اخذ دو پروانه احداث نیروگاه خورشیدی هر یک به ظرفیت ۱۰ مگاوات کرد که خوش‌بختانه بعد از پی‌گیری‌ها و انجام مطالعات فنی و بررسی توجیه اقتصادی در حال انعقاد و تبادل قرارداد خرید تضمینی برق از یکی از این پروانه‌های احداث نیروگاه خورشیدی در شهرستان رفسنجان هستیم. در این زمینه فرصت‌های زیادی برای کشور وجود دارد. علاوه بر کاهش هزینه‌های سرمایه‌گذاری و تجاربی که در سه، چهار سال گذشته در زمینه احداث نیروگاه خورشیدی به وجود آمده است، باید این نکته را در نظر گرفت که ایران در منطقه‌ای قرار گرفته که تابش خورشید بسیار مناسب است و نسبت به برخی از کشورهای پیشرو در این زمینه مانند کشورهای اروپایی مزیت و برتری دارد. اساساً یکی از دلایل استقبال سرمایه‌گذاری اروپایی در سال‌های 95 و 96 نیز همین موضوع بوده است. بیشتر کشورهای دنیا نیز برنامه گسترده‌ای برای افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر دارند، چراکه از یک طرف با بحث آلایندگی و پدیده گرمایش جهانی مواجه هستیم و بر اساس توافق پاریس می‌بایست استفاده از انرژی‌های فسیلی کاهش یابد و از طرف دیگر، منابع سوخت فسیلی رو به اتمام است. در کشور ما نیز از منظر سیاست‌گذاری نقش انرژی‌های تجدیدپذیر برجسته است، چراکه پیک مصرف برق در کشور در تابستان و به‌خصوص در ساعت ظهر و بعدازظهر رخ می‌دهد که در این ساعات نیروگاه‌های خورشیدی به عنوان یک تولیدکننده پاک می‌تواند به تأمین برق پایدار کمک کند.

علی‌رغم مزیت‌هایی که برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر وجود دارد، مشکلاتی که در دو سال اخیر به وجود آمده، باعث کندی روند سرمایه‌گذاری در این حوزه شده است. همواره از انرژی فسیلی ارزان در کشور به عنوان یک رقیب در برابر گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر یاد می‌شود که در سال 95 با در نظر گرفتن قیمت واقعی سوخت، نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاه‌های تجدیدپذیر به نحوی که سرمایه‌گذاری در آن توجیه‌پذیر باشد، مشخص شد. متأسفانه افزایش نرخ ارز در دو سال گذشته باعث شد بسیاری از طرح‌های جدید فاقد توجیه اقتصادی شوند، چراکه قیمت خرید تضمینی متناسب با تورم و افزایش نرخ ارز افزایش پیدا نکرد. اکنون که شاهد تلاطمات ارزی هستیم، طرحی که با مفروضات شش ماه پیش دارای توجیه اقتصادی بود، دیگر توجیه‌پذیر نیست و این موضوع روند سرمایه‌گذاری را با کندی مواجه کرده است. علاوه بر آن، اخیراً وزارت صمت واردات پنل خورشیدی را ممنوع اعلام کرد و با توجه به این‌که مونتاژکنندگان پنل خورشیدی تجربه زیادی در کشور ندارند و محصولات آن‌ها فاقد برخی از استانداردهای بین‌المللی است، این موضوع در کوتاه‌مدت باعث افزایش قیمت پنل خورشیدی شده و می‌تواند در بلندمدت هزینه نیروگاه‌هایی را که به‌اجبار از این پنل‌ها استفاده می‌کنند، افزایش دهد. چالش دیگری که ممکن است در آینده گریبان‌گیر حوزه انرژی تجدیدپذیر شود، بحث پرداخت بهای برق تولیدی است. در حال حاضر حدود 10 درصد به هزینه برق مصرفی مشترکین به عنوان عوارض افزوده می‌شود تا صرف انرژی‌های تجدیدپذیر و هم‌چنین گسترش شبکه روستایی شود. این موضوع که منبع جداگانه‌ای برای پرداخت مطالبات تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر پیش‌بینی شده است، امری مثبت تلقی می‌شود، ولی بیم آن می‌رود که در صورت افزایش ظرفیت نیروگاه‌ها و افزایش نرخ خرید تضمینی برق متناسب با تورم و نرخ ارز، بودجه‌ای که از محل عوارض عاید صنعت برق می‌شود، کفاف پرداخت مطالبات تولیدکنندگان را ندهد و درنتیجه این صنعت نیز با مشکل نقدینگی مواجه شود.

  شرکت توسعه برق و انرژی سپهر از نظر تحقق برنامههای پیشبینیشده در چه وضعیتی قرار دارد و در حال حاضر این شرکت چه سهمی در ارتقای جايگاه گروه سرمایهگذاری خوارزمی و برآورده کردن انتظارات سهامداران دارد؟

با توجه به مشکلات پیش‌آمده در زمینه توسعه فعالیت‌ها، خصوصاً افزایش ظرفیت نیروگاهی، برنامه‌هایی که در چشم‌انداز سال 1399 گروه خوارزمی در سال 93 پیش‌بینی شده بود، محقق نشد، چراکه صنعت نیروگاهی و تولید برق به تدریج با چالش‌هایی مواجه شده بود که عملاً انگیزه‌ای برای توسعه در سرمایه‌گذاران ایجاد نمی‌کرد. لذا شرکت بیشتر بر روی بهبود وضعیت عملیاتی نیروگاه شهید منتظرقائم از یک طرف و حل‌وفصل مشکلات به‌وجودآمده در خصوص عدم توانایی پرداخت اقساط تسهیلات خرید نیروگاه تمرکز کرد. خوش‌بختانه به اهدافی که برای تسویه اقساط پرداخت‌نشده و هم‌چنین طولانی کردن مدت بازپرداخت باقی‌مانده بدهی به بانک صادرات ایران داشتیم، به مقدار قابل قبولی دست پیدا کردیم.

در زمینه بهبود عملیات نیروگاه نیز با تجهیز کارگاه‌ها و تقسیم منافع با کارکنان شرکت بخشی از تعمیرات اساسی را درون‌سپاری کردیم تا بتوانیم هزینه‌ها را مدیریت کنیم. اما با توجه به قدمت نیروگاه و فرسودگی تجهیزات از یک طرف و عدم تأمین نقدینگی لازم از سوی وزارت نیرو برای بهسازی نیروگاه از طرف دیگر، برخی از پروژه‌ها با کندی پیش می‌رود.

این شرکت سهم قابل توجهی در پرتفوی شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی دارد. ارزش دارایی‌های این شرکت خصوصاً اراضی و ماشین‌آلات نیروگاه شهید منتظرقائم نسبت به زمان خرید نیروگاه افزایش یافته است و این موضوع نقش قابل قبولی ارتقای جایگاه گروه سرمایه‌گذاری خوارزمی داشته و خواهد داشت. از طرف دیگر، متأسفانه در یکی دو سال گذشته به دلیل این‌که شرکت دچار زیان شده بود، نتوانستیم سود سهام را به شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی پرداخت کنیم، اما با توجه به جریان نقدینگی شرکت، هر زمان لازم بوده است، منابع خود را در اختیار آن شرکت قرار دادیم تا بتوان از این نقدینگی از طرق مختلف برای ارزش‌آفرینی در گروه استفاده کرد. به‌هرحال با توجه به سهم این شرکت در سبد سرمایه‌گذاری‌های گروه، چه از نظر ارزش دارایی، چه از نظر سودآوری و چه از نظر نقدینگی وضعیت این شرکت مستقیماً بر روی عملکرد شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی اثر می‌گذارد.

 از برنامههایتان برای سال جاری بگویید. چه برنامههای توسعهای قرار است در حوزههای مختلف، از ارتقای وضعیت منابع انسانی گرفته تا بهبود فناوری و تجهیزات در دستور کار قرار بگیرد؟

در خصوص افزایش ظرفیت نیروگاهی همان‌گونه که توضیح داده شد، در حال برنامه‌ریزی برای احداث نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی هستیم که در صورت فراهم شدن الزامات آن، اقدامات اجرایی پس از اخذ مجوز از شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی آغاز خواهد شد.

از طرفی در سال‌های 94 تا 95 به منظور ارتقای فناوری نیروگاه منتظرقائم قصد داشتیم ابتدا یک نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F احداث کرده و سپس نیروگاه بخار قدیمی را که بیش از نیم قرن از عمر آن می‌گذرد، بازنشسته کنیم. اما متأسفانه پس از فراهم شدن تمامی الزامات احداث این نیروگاه، وزارت نیرو از انعقاد قرارداد با این شرکت خودداری کرد و موافقت اصولی خود با احداث این نیروگاه را باطل کرد. اکنون که ناگزیر به بهره‌برداری از واحدهای قدیمی هستیم، از طریق پروژه‌های بهینه‌سازی و تعمیرات اساسی سعی در افزایش عمر تجهیزات و نگه‌داری بهینه از این واحدها داریم. امسال مطابق برنامه‌ریزی انجام‌شده واحد شماره 3 بخار نیروگاه بخار قدیم برای انجام تعمیرات اساسی در پاییز و زمستان حدود 90 روز خارج از مدار تولید خواهد بود. هم‌چنین از شش واحد گازی، تعمیرات اساسی و روتور اینتگریشن (R I) چهار واحد به سرانجام رسیده است و برنامه داریم که دو واحد باقی‌مانده یعنی واحد 4 و 6 گازی را در سال جاری تعمیر کنیم. در تعمیرات R I لازم است پره‌های ثابت و متحرک توربین بازدید و در صورت نیاز تعویض شوند و با توجه به اتمام عمر مفید پره‌های کمپرسور، این پره‌ها نیز تعویض خواهند شد. هم‌چنین لازم است روتور توربین و کمپرسور پس از انجام تعمیرات بالانس شوند. بسیاری از تجهیزات مورد نیاز برای تعمیرات در سال‌های قبل خریداری شده است، اما خرید یک ست پره کمپروسور در دستور کار شرکت قرار دارد که امیدواریم بتوانیم با تأمین به‌موقع آن تعمیرات هر دو واحد را در سال جاری انجام دهیم. بالانس کردن روتور نیز نیاز به کارگاه‌های مجهزی دارد که فقط در اختیار دو شرکت در ایران است که در حال بررسی این موضوع هستیم که آیا می‌توان با پیمانکاران دیگری در داخل یا خارج از کشور برای انجام تعمیرات توافق کرد یا خیر. در هر صورت امیدواریم با توجه به حجم عظیم تعمیرات در سال جاری، حداقل زمان را برای انجام تعمیرات ثبت کرده و کاهش تولید در سال 98 ناشی از حوادث را از این طریق جبران کنیم.

در حوزه نیروی انسانی نیز باید عرض کنم که امسال و سال آینده با بازنشستگی تعداد زیادی از همکاران شرکت مدیریت تولید برق منتظرقائم مواجه هستیم و از آن‌جا که آموزش افراد جدیدالاستخدام نیاز به حداقل یک سال زمان دارد، در سال گذشته تعدادی نیرو از سوی شرکت جذب شد. با توجه به ادامه روند بازنشستگی همکاران شرکت مدیریت تولید در حال برنامه‌ریزی برای چگونگی جایگزینی این افراد هستیم و سناریوهای مختلف را بررسی کردیم. به‌هرحال تقویت واحد منابع انسانی شرکت مدیریت تولید از یک طرف و جذب نیروهای مناسب جایگزینی افراد بازنشسته در صورت نیاز از سوی شرکت مدیریت تولید دنبال خواهد شد. علاوه بر آن، طرحی را در جهت بازمهندسی فرایندهای نیروگاه از سال قبل آغاز کردیم تا بتوانیم منابع انسانی نیروگاه را سامان‌دهی و حتی‌الامکان فرایندها را مکانیزه کنیم و بهره‌وری را افزایش دهیم.

فصلنامه وخارزم- تابستان 99



تعداد بازدید : 2830
:: ثبت نظر ، پیشنهاد و انتقاد ...
:: فرم ارتباط ...
:: ثبت پرسش ...
:: فرم تماس با ما ...